Brüsszelbe várták a nyíregyházi diákokat

Az idei országos Online Demokrácia Activity (O:DA) népszerű volt a nyíregyházi középiskolások körében, több intézményből is neveztek a játékos társadalomismereti versenyre. És nem is akármilyen eredménnyel, hiszen a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumból indult tanulók Brüsszelbe is eljutottak döntős sikereiknek köszönhetően. A demokrácia oszlopai csapat tagjai között volt Gresó Áron, Ignácz Sámuel, Mák Dávid, Merkl Viktor és Sitku Dávid, a mentor szerepet pedig Simon Miklós töltötte be. A fordulók nehézségeiről, motivációjukról és a felejthetetlen utazásról a mentor és a csapatkapitány, Ignácz Sámuel mesélt nekem. 

BRÜSSZELBEN JÁRTAK A DEMOKRÁCIA OSZLOPAI

– Mi ösztönzött Titeket arra, hogy jelentkezzetek az O:DA társadalomismereti vetélkedőre?

Ignácz Sámuel: – Már nem ez az első vetélkedő amin indultunk, mindegyiken tanultunk valamit és ezt nagyon élveztük. Mivel ezen a versenyen olyan témát kellett körül járnunk, amiről az iskolában nincs szó, még érdekesebb lett számunkra a dolog. Amikor Simon Miklós tanár úr megmutatta a versenykiírást rögtön megtetszett, mert nem egy szokványos tanulós-magolós megmérettetésről volt szó, hanem egy olyasmiről, amihez hasonlón még sosem vettünk részt. Itt kreativitásra, problémamegoldó, helyzetfelismerő és komunikációs képességekre volt szükség. Csupa olyan dologra ami az élethez is szükséges. Gyorsan keríteni kellett egy csapatot, hamar akadt is jelentkező, akik a későbbiekben bizonyították rátermettségüket.

 

KOMOLY TÉMÁKAT DOLGOZTAK FEL

 

– Néhány mondatban írd le az egyes fordulókra készített anyagaitokat!

Ignácz Sámuel: – A három online fordulóban három különböző témához voltak feladatok. Ezek a globális felmelegedés és mélyszegénység problémáját érintették főleg. Ezekhez a témákhoz voltak feladatok, valamint videót kellett készíteni, cselekvési tervet, esszét és még sok más dolgot. És ami a legfontosabb, mindezt folyamatosan közölni kellett a közösségi médián keresztül.

 

– Mit tanultatok a versenyből és az ott szerzett tapasztalataitokból?

Ignácz Sámuel: – Csapatban dolgozni, még akkor is csinálni ha már nem sok remény van… Ezt a döntőben tanultuk meg, mert az első forduló után mi voltunk az utolsó előttiek, mindenki leírt minket, de mégis elhoztuk a fődíjat! Valamint komunikálni, kitartani, hasznosan eltölteni a szabadidőt és persze sokat tanultunk a demokráciáról is, ami azért nagyon fontos mert ez az egyetlen olyan államforma amihez minden állampolgárra szükség van. Nagyon hasznos volt mindez, megérte.

 

FELEJTHETETLEN ÉLMÉNYEKKEL LETTEK GAZDAGABBAK

– Milyen érzés volt, hogy sikerült bejutnotok a döntőbe?

Simon Miklós: – Bennem személy szerint óriási öröm és boldogság szakadt fel,  a három hónapos kemény munka gyümölcse. Jó volt a csapat a mentorának lenni, nagyon sokat voltunk együtt, a fordulónként kiadott 4-5 feladat ezt meg is kívánta. A döntőben a jó kiállásukkal, talpraesett bemutatóikkal, és a magabiztos vitakészségükkel érték el ezt a nagyszerű eredményt. Az egész csapat sokat tanult és formálódott a verseny ideje alatt. A tudatos fellépés és a magabiztosság azt hiszem, a későbbiekben csak a hasznukra fog válni.

 

– Az eredményetek által kijuthattatok Brüsszelbe. Hogyan telt az utazás, milyen élményekkel lettetek gazdagabbak?

Ignácz Sámuel: – Ha röviden akarnám elmondani az utazást akkor azt valahogy így tenném: három nap alatt öt napnyi program, egy napnyi alvással. Az utazás végig vidám és felszabadult volt, a város szép, az emberek kedvesek, a csoki pedig nagyon finom! (nevet) Elvittek minket az Európai Parlamentbe, az Európai Bizottság üléstermébe, itt tartott nekünk egy előadást Navrasics Tibor, Magyarország európai biztosa, akitől utána kérdezhettünk, és meg is ragadtuk az alkalmat. Voltunk az Atomiumba is, és még sok érdekes helyen, amit lehetett megnéztünk!

 

Mindenkinek köszönjük, aki a verseny során támogatott bennünket: a szüleinknek, az iskolavezetésnek, a sok-sok diáknak; Walternak a logót, Bea néninek az angol fordítást, a szervezőknek pedig, hogy megszervezték a három győztes csapatnak ezt az élményteli tanulmányi kirándulást!

 

F.F.
Forrás: hellonyiregyhaza.hu