A zene szárnyán!

Óvodánk a Nemzeti Tehetség Program keretében 2018/2019-es óvodai nevelési évben „A zene szárnyán!” elnevezéssel egy 30 órás projektet valósított meg az Emberi Erőforrás Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett „A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása ” címmel.

Az NTP-OTKP-18-0113 számú pályázat keretében 850.000,-Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.

A pályázati programban zenei készség-, és képességfejlesztés, zenei tehetséggondozás valósult meg. A zenei nevelés, a komplexitás elvét figyelembe véve összekapcsolódott mozgásfejlesztéssel, térbeli-vizuális képességek fejlesztésével. Kiemelt figyelmet kapott a gyermekek személyiségfejlesztése, közösségépítés, szociális készségek fejlesztése. A foglalkozásokat hangszeres bemutató előadások színesítették. „Muzsikáló természet” címmel népi hangszerekkel ismerkedtünk, bővültek népzenei ismereteink Hajdú Ágota ének-népzene szakos pedagógus jóvoltából interaktív előadása során.

Három alkalommal vettünk részt a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola „Kakaóbérlet” elnevezésű hangszerbemutató előadássorozatán. Lazító programelemként a családok bevonásával látogatást tettünk a Nyíregyházi Állatparkba, ahol a maradandó élmény mellett lehetőség nyílt a beszélgetésre, kapcsolatépítésre, a családok megismerésére.

A program lezárásaként nyilvános zárórendezvény keretében mutattuk be a szülők, meghívott szakemberek előtt a zeneóvodai tehetségműhelyben zajló értékes munkát. A pályázati forrásnak köszönhetően 10 db metalofon, 1 db menetdob és számos ritmushangszer, hanglottó és hangdoboz került beszerzésre, hozzájárulva a hallás, belsőhallás fejlődéshez.