Tájékoztatás a 2020-2021-es tanév indulásával kapcsolatban

Tisztelt Szülők!


Szeretettel köszöntelek Benneteket az új nevelési év kezdetén!
Kérem, hogy figyelmesen olvassátok el az alábbi tájékoztatót!


Magyarország Kormánya az óvodák és az iskolák hagyományos formában történő tanévindításáról döntött. A járványügyi helyzet nagyon körültekintő és fegyelmezett eljárásra kötelez mindannyiunkat, mivel szeretnénk elkerülni a fertőzéseket és az iskola, óvoda bezárását.

Sajnos, a koronavírus bárhol, bárkit megfertőzhetett, napok-hetek óta jelen lehet bárki szervezetében –  ezt tudomásul kell vennünk. Ezért kötelességünk és érdekünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az esetlegesen bekövetkezett vírusfertőzés továbbadásának kockázatát.

Jól tudjuk, hogy az előírások betartása nem lesz könnyű, sok megválaszolhatatlan kérdést vet fel, akár a pedagógiai munka hatékonyságát is csökkenti, esetleg nem is mindig sikerül tökéletesen betartani. Mégis meg kell próbálnunk! Ha csak egyetlen gyerek megfertőződését tudjuk megakadályozni ezzel, akkor miatta és az ő családja miatt is megéri! Ne kelljen utólag bánkódnunk amiatt, hogy miért nem vettük elég komolyan!

Ezért iskolánkban és óvodánkban az alábbi biztonsági intézkedések mellett indul az oktató nevelő munka. A rendelkezések a járványügyi helyzet, a fenntartó vagy a Kormány utasításai, illetve a következő időszak tapasztalatai alapján változhatnak. Kérjük, hogy kísérjétek figyelemmel a kiküldött információkat!

Általános rendelkezések

A gyermekek, tanulók egészségi állapota

Mindenkit megkérünk, hogy csak egészséges, tünetmentes gyermekek, tanulók jöjjenek az intézménybe! Amennyiben bárkinél a koronavírus fertőzés tünetei, vagy akár gyanúja felmerül, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy gyermekorvosával, és az orvos utasításainak megfelelően járjon el! Bármilyen betegség vagy a fertőzés gyanúja után csak akkor lehet óvodába, iskolába jönni, ha az orvosa ennek lehetőségét igazolja! Az orvosi igazolások bemutatására elektronikus úton is lehetőség van. A betegség után az első óvodai vagy tanítási nap reggeléig be kell mutatni az orvos igazolását, ennek hiányában a gyermek, tanuló nem jöhet az intézménybe! Az óvodapedagógusok, osztályfőnökök kéréseit és utasításait tartsátok be, illetve mindig tájékoztassátok őket, ha a gyermek, tanuló vagy a környezetében élők egészségi állapotában változás állt be! A házi karantén esetén szintén fontos a pedagógusokkal való tanácskozás!

Ügyintézés az intézményben

Szülők, vendégek csak hivatalos ügyintézés céljából, kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban léphetnek be az intézmény épületeibe. Maszk használata, kézfertőtlenítés kötelező! A belépéskor a vendégnek írásban nyilatkoznia kell az egészségügyi feltételek betöltéséről.

A térítési díjak befizetését, ha lehetséges, kérjük továbbra is banki átutalással megoldani. Erről külön tájékoztató levelet fogunk a szülőknek küldeni. Információk a következő csatornákon is elérhetőek:

Az iskolánk telefonszáma: 42/406-079, 18-as mellék.
E-mail cím: info@bethleniskola.hu.

Az óvoda telefonszáma: 70/638-9854.

Web oldalunk: www.bethleniskola.hu

Facebook: www.facebook.com/bethleniskola (Bethlen Nyíregyháza profilnéven).
A Facebook oldalunk nyilvános, az is el tudja érni, akinek nincs saját Facebook fiókja.

Iskola

Az évnyitó napja

Az iskolai tanév szeptember 1-jén, kedden kezdődik. Csak az első osztályosoknak kell ünnepélyesebb öltözetben érkezni, egy video-felvétel miatt, ami 7,45-től 8,00 óráig tart. Őket kivételesen, csak erre a videofelvételre, a szüleik is elkísérhetik, majd a szülőknek el kell hagyniuk az épületet! Az épületben legalább 1,5 méter távolságtartás szükséges, maszk használata kötelező.

Ezen a napon csak osztályfőnöki órák és szabadidős foglalkozások lesznek, órarendi oktatásra csak szeptember 2-től kerül sor.

A tanítási napok rendje

Szeptember 1-jétől az iskola épületébe csak az iskola tanulói és az épületben dolgozók léphetnek be, mindenki szájat és orrot eltakaró maszkban! Szülők csak a bejáratig kísérhetik a tanulókat! Kivétel: az első osztályosokat az első héten (szeptember 1-4.) az egyik szülő a tanterem ajtajáig elkísérheti. Tanítás után a tanulókat elvinni szándékozó szülők is csak a főbejáratig jöhetnek, és ott kell megvárniuk a tanulót.

Reggel csak az alsó tagozatos tanulók használják az épület főbejáratát, a felső tagozatos és középiskolás diákok a belső udvarra nyíló ajtók egyikén léphetnek be. A főbejáratnál levő előtérben kell várakozniuk a 7,15 előtt érkezőknek, de 7,15 után már minden tanulónak, aki megérkezett, a saját tantermébe kell mennie.

A tanulók számára a tanítási órákon és a saját tantermeikben nem, de a folyosókon és a közösségi terekben kötelező a maszk használata, már a reggeli belépéstől kezdődően a délutáni távozásig! Kérjük, mindenki gondoskodjon arról, hogy a tanuló hozzon magával maszkot! A táskájában, a szekrényében tartalék maszkot is ajánlott elhelyezni!

A tanulók napközbeni iskolában tartózkodását belső egészségügyi intézkedési terv szabályozza, amit az első órákon ismertetünk velük, majd betartását felügyeljük.

A tanítás 7,45-kor kezdődik, a foglakozások 16 órakor érnek véget. Ügyeletet legkésőbb 17,00 óráig,  1-8. osztályból összevont csoportban tudunk biztosítani, ami egészségügyi szempontból nem biztonságos! Ezért kérünk mindenkit, hogy lehetőleg 16 óráig vigye haza a tanulókat!

Étkezés, büfé

A büfé és valószínűleg az italautomaták sem fognak üzemelni, ezért megfelelő mennyiségű enni- és innivalóról a családoknak kell gondoskodniuk. Tízórait, ebédet, uzsonnát lehet rendelni, ezeket is a megszokottól eltérő, biztonságosabb eljárással fogják a tanulók megkapni. A tízóraihoz kapott folyadékhoz – tea, kakaó, stb. -  saját poharat kell hozni, és azt minden nap fertőtlenítés céljából hazavinni!

Használati tárgyak, taneszközök

Mindenki a saját eszközeit használja, mindenki magának, és csakis saját magának gondoskodjon eszközökről, mert azok kézről kézre adása növeli a fertőzésveszélyt! (Pl. kisebbeknél játékok, hegyező, nagyobbaknál számológép, körző, könyvek, stb.)

Óvoda

Napi nyitva tartás

Az óvoda napi nyitva tartása 7 órától 17 óráig tart. Reggel 7,30-ig, délután pedig 16 órától összevont csoportokban tudjuk megoldani a gyerekfelügyeletet, ami a fertőzésveszélyt növeli. Ezért kérjük, hogy aki csak teheti, 7,30 után hozza, délután pedig legkésőbb 16 órakor vigye haza a gyermekét.

Érkezés, távozás, a gyermek átadása, átvétele

A járványügyi helyzetre való tekintettel az óvoda épületébe csak az óvodás gyermekek és az épületben dolgozók léphetnek be. Az a szülő (egy gyermeknek csak egy szülője), akinek a gyermeke most kezd óvodánkba járni, a beszoktatási idő alatt (néhány nap) lázmérés, kézfertőtlenítés után bemehet a csoportszobába, maszk használata a számára kötelező! Akinek a gyermeke már járt az óvodánkba, az épület bejárati ajtajánál átadja a gyermeket, akit onnan az óvoda dolgozója kísér a csoportszobába. Kérjük, hogy erre a gyermeket készítsétek fel!

A délutáni találkozás a gyermekkel szintén a földszinti főbejáratnál történik. Az óvoda mobiltelefonszámára való telefonhívással vagy üzenettel jelezhetitek az érkezésetek várható időpontját. (70/ 638-9854)

Használati tárgyak

Lehetőleg kerülni kell a gyermek által behozott tárgyak, játékok használatát, különösen azoknak a kézről kézre adását, mert ezek az esetleges fertőzés továbbadásának veszélyét növelik.

A gyermek által használt ágyneműt és az alváshoz használt ruháját minden hét végén haza kell vinni, és mosás után a következő hét elején visszahozni!

A gyermekek óvodai tartózkodása

A gyermekek és dolgozók napközbeni óvodai tartózkodását belső egészségügyi intézkedési terv szabályozza. A gyermekeket - életkori sajátosságaiknak megfelelően - az óvodapedagógusok megtanítják a szabályokra, majd azok betartását felügyelik. Védőmaszk használata a gyermekek számára nem kötelező.

A 2020-2021-es tanévhez mindenkinek sok sikert, sok örömöt és jó egészséget kívánok!

____________________________________________

Nyíregyháza, 2020. augusztus 30.

Gáll Ottó
intézményvezető