Erdélyi kirándulás – Bethlen Gábor nyomában

A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium és Általános Iskola 7. osztályos tanulói idén is sok emlékkel tértek haza az 5 napos erdélyi kirándulásról, amit a Határtalanul pályázati program keretében teljesíthettek.
Május 22-én indultunk, kora hajnalban. Mindenki nagyon izgatott volt, az utazásunk vidáman telt el. Elsőként a Királyhágónál csodálhattuk meg a sokat mondó óriás hegyeket, és jó nagyokat lélegeztünk az ottani friss levegőből. Kolozsváron Mátyás király óriási szobra - a híres templom előtt - emlékezetes élmény volt, ezek után Bocskai István szülőházát tekintettük meg. A nap legnagyobb élménye a Tordai-hasadék volt; itt szintén hallottunk legendákat az előző helyekhez hasonlóan. Szálláshelyünkön, Gyulafehérváron szívélyes fogadtatás és finom vacsora várt bennünket.
A keddi napot Vajdahunyad várával kezdtük, ami a XVII. században Bethlen Gábor tulajdonába került. Innen mentünk Déva várába, ahol elszavaltam a Kőmíves Kelemenné című balladát. A következő állomás Gyulafehérvár volt, ahol megtekintettük a bevehetetlenségéről híres, csillag alakú várat.
Harmadik nap a szászok lakta Nagyszebennel folytattuk utunkat, majd a Fogarasi-havasokban tanulmányoztuk a külső erők felszínformáló munkáját. A látvány mindannyiunkat magával ragadott. Csütörtökön meglátogattuk a nagyenyedi Bethlen Gábor Iskolát, ahol a lehető legnagyobb szeretettel fogadtak bennünket. Sok érdekességet hallottunk az iskola múltjáról, híres diákjairól. Mindenki jó barátságokat kötött az ottani 7. osztályos tanulókkal. Megkoszorúztuk Bethlen Gábor szobrát és virágot ültettünk mellé. Következő helyszín a tordai sóbánya volt, 114 méterrel a föld alatt, ahol szintén sokat szórakoztunk.

Május 26-án, pénteken indultunk vissza Nyíregyházára. Reggel még egy utolsó pillantást vetettünk szállásunkra és indultunk Marosillye felé, ahol 1580-ban Bethlen Gábor született. Megismerkedtünk a város történetével és a Bethlen család életével. Aradnál megemlékeztünk az „Aradi 13”-ról. Utunk innen hazafelé vezetett.
Együttes élményeinket fotókkal, videókkal örökítettük meg, és többen megfogadtuk: amint lehet, Erdélybe mihamarabb visszatérünk.

 

Monostori Jázmin

7. osztály