A reformáció és a vallásbéke

A reformáció 500. évfordulója alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma Reformáció Emlékbizottsága támogatásával (REB-16-1-PROG-0116) iskolánk vándorkiállítást készített, melynek  első bemutatójára 2016. december  20-án került sor az intézmény aulájában.

A rendezvény megnyitójaként Laudate Dominum! címmel a diákok egy korabeli táncot láttak élőzene kíséretében, melyet szintén az iskola diákjai adtak elő. Ez után Gulyás Csaba történelemtanár   mutatta be a résztvevőknek a 25 db roll upból álló tárlatot. Az egyórás előadásban a tárlatvezető hangsúlyozta, hogy elődeink munkáját ennek a nemzedéknek is folytatnia kell. Ahogyan a reformáció hajnalcsillagait (pl. John  Wycliffe, Husz János) követte a napfelkelte (pl. Luther Márton), majd az egyre jobban terjedő világosság országokon (így pl. Németország, Magyarország, Anglia, Hollandia), sőt kontinenseken is átívelt és eljutott egészen Amerikáig - melyben mindenkinek megvolt a maga felelőssége -, úgy nekünk is keresni kell a magunk szerepét az evangélium, a jó hír terjesztésében. A reformáció nemcsak a vallási, hanem a kulturális, gazdasági életben, az oktatásban, sőt a művészetekben is forradalmi változást eredményezett, melynek mind a mai napig óriási hatása van az emberiségre.

Az előadásban szó volt a magyarországi reformáció jelentőségéről is. A résztvevők többek között azt is megérthették, hogy ennek a mozgalomnak a vívmányai azért tudtak kiteljesedni, mert azok a bátor emberek, akik odaszentelték magukat az Igazságnak, mindig középpontba helyezték a Bibliát, a kereszténység alapművét. Ez az a könyv, amely átformálja a gondolkodást; reményt szül, hitet hoz létre a szívekben és megnyitja az ajtót egy új dimenzió előtt.

A bemutató előadás végén Gáll Ottó igazgató úr felhívta a figyelmet a kiállítás januári ünnepélyes megnyitójára, melyre minden érdeklődőt szeretettel vár az iskola. Ezt követően a kiállítás nemcsak megyénkbe, hanem az ország több városába – sőt, határainkon kívülre is - ellátogat. Várjuk mindazon intézmények jelentkezését, akik szeretnék, hogy hozzájuk is odaérjen ez az érdekes, nem mindennapi bemutató.